H μουσική μέσα στην ιστορία

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Αγγλία

Αναγέννηση 16ος αι
 


16ος αιώνας: η μουσική στην  ΑγγλίαThomas Tallis (1505-1585)
Άγγλος συνθέτης του 16ου αιώνα με εξέχουσα θέση στη θρησκευτική μουσικής της Μ. Βρετανίας. Δε σώζεται κάποιο σύγχρονο πορτρέτο του . Το πιο παλιό χρονολογείται 150 χρόνια μετά το θάνατό του και δεν είμαστε σίγουροι για την ομοιότητά του με το συνθέτη.Δε γνωρίζουμε πολλά για τη ζωή του. Εργάστηκε ως οργανίστας στη μονή του Dover κι αργότερα στο Λονδίνο, στο αβαείο του Ιερού Σταυρού στο Waltham (περίπου 1538). Το 1543 διορίζεται μουσικός του Βασιλικού παρεκκλησίου (chapel Royal). Κατά τη διάρκεια της θητείας του το θρήσκευμα εναλλάσσεται μεταξύ Ρωμαιοκαθολικισμού και Προτεσταντισμού, όμως ο Tallis κατάφερε να αποφύγει τις θρησκευτικές διενέξεις που μαίνονταν τριγύρω του . Συνέθεσε μουσική και για τα 2 δόγματα. Ήταν δάσκαλος του William Byrd και άλλων μουσικών του βασιλικού παρεκκλησίου. Στο ακροατήριό του βρέθηκαν οι : Henry VIII (1547-1552), Queen Mary (1553-1558), Queen Elizabeth I (1558, έως το θάνατο του Tallis). H βασίλισσα Ελισάβετ του παρείχε το προνόμιο της έκδοσης και πώλησης της μουσικής του, μαζί με το William Byrd. Επίσης είχε το δικαίωμα να γράφει και να διαθέτει τη μουσική του σε όποια γλώσσα ήθελε, για όσο καιρό υπηρετούσε στο βασιλικό παρεκκλήσι.
Πέθανε στο σπίτι του σε ηλικία 80 ετών.                            Thomas Tallis - The lamentations of Jeremiah

William Byrd (1539-1623)

Άγγλος συνθέτης του 16ου αιώνα. Έγραψε μουσική πάνω σε πολλές από τις φόρμες τις εποχής του, θρησκευτική και κοσμική. Έγραψε πάνω από 470 έργα και έχαιρε της εκτίμησης των συγχρόνων του. Ενδεχομένως να είχε συνεργαστεί με το Σαίξπηρ σε θεατρικές παραστάσεις.
Μουσικά εμφανίστηκε το 1563, όταν ανέλαβε οργανίστας και μουσικός διευθυντής στον καθεδρικό ναό του Lincoln. H ζωή του εκεί δεν ήταν ανέμελη. Μετά από επικρίσεις και κατηγορίες για αρκετά θέματα ( πχ ότι χρησιμοποιούσε πολύ το εκκλησιαστικό όργανο) ο μισθός του μειώθηκε αισθητά. Το 1568 παντρεύτηκε . Από το γάμο του απέκτησε 7 παιδιά.
Το 1572 προσελήφθη στο βασιλικό παρεκκλήσι, όπου συνεργάστηκε με τον Thomas Tallis και απέκτησε το προνόμιο της έκδοσης και πώληση της μουσικής του μαζί με το δάσκαλό του. Ένα από τα εγχειρήματά τους, εκμεταλλευόμενοι το προνόμιό τους, ήταν παταγώδης αποτυχία, σήμερα όμως αποτελεί πολύτιμο υλικό για τη μελέτη της μουσικής του Byrd.
Στη δεκαετία του 1580, ο Μπερντ βρέθηκε αναμεμειγμένος στις διαμάχες μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών. Ο ίδιος έτεινε περισσότερο προς την πλευρά του Ρωμαιοκαθολικισμού, κάτι που ήταν απαγορευμένο στην Αγγλία της εποχής. Κατηγορήθηκε πολλές φορές για απαξίωση του επίσημου δόγματος, καθώς δεν παρακολουθούσε την κυριακάτικη λειτουργία, συναθροιζόταν με "ύποπτους" (κρυφούς Καθολικούς) . Αποτέλεσμα των κατηγοριών ήταν να απομακρυνθεί προσωρινά από τη θέση του στο Βασιλικό Παρεκκλήσιο. Εκείνη την περίοδο έγραψε κάποια από τα ομορφότερά του έργα, όπως τα μοτέτα Vigilate, nescitis enim και O quam gloriosum.
Την επόμενη δεκαετία, οι "διώκτες" του φαίνονταν πιο χαλαροί απέναντί του. Επανήλθε στην επίσημη εργασία του και στα έτη 1589 και 1591 εξέδωσε δύο τεύχη με το έργο Cantiones sacrae. Πρόκειται για μουσικές ανθολογίες, που περιλαμβάνουν έναν μεγάλο όγκο από Αγγλικά τραγούδια και μοτέτα, όπως το περίφημο "Haec dies. Την ίδια εποχή εξέδωσε και δύο βιβλία με Αγγλικά τραγούδια (Psalms, Sonnets and Songs of Sadness and Pietie (1588) και Songs of Sundrie Natures (1589)), που περιείχαν αρκετά τραγούδια με συνοδεία συνόλου με βιόλες ντα γκάμπα (consort songs). Τα περισσότερα απευθύνονταν σ' ένα ευρύ κοινό, μέσω παιδικών παραστάσεων που ήταν της μόδας.
Το 1594 έγραψε μερικά από τα σπουδαιότερα πολυφωνικά έργα του (για τον καθολικισμό) και σε ηλικία 70 ετών εξέδωσε το τελευταίο του έργο. Παρά τα πρόστιμα και την ταραχώδη ζωή που είχε (
τον κατηγορούσαν ότι ήταν κρυφός καθολικός ) πέθανε μάλλον πλούσιος.

Πηγές:
1.Richard Taruskin: The Oxford history of music, v1
2.Harvard dictionary of music, chorale, second edition, eighth printing
3.Catholic church music by Richad Terry, London Greening & CO., LTD 1907

                                   William Byrd - Ave Verum Corpus

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού