H μουσική μέσα στην ιστορία

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

εισαγωγή

πρώιμος μεσαίωνας


εισαγωγή
ο μεσαίωνας διακρίνεται σε 3 περιόδους. α) Πρώιμος μεσαίωνας (early middle ages, περίπου 5ος -10ος αιώνας) β) μέση περίοδος (High midlde ages,1001-1300) γ) όψιμος μεσαίωνας, έως και τα τέλη του 15 ου αι. περίπου (1453 κατάληψη της Κωνσταντινούπολης , 1492 ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου). Μερικοί ιστορικοί μεταθέτουν το τέλος του στο 16ο περίπου αιώνα, συμπεριλαμβάνοντας στο μεσαίωνα και την Ιταλική Αναγέννηση.

από τον 1ο έως τον 8ο αι μΧ

- Ο Χριστιανισμός άρχισε να εξαπλώνεται από τον 1ο αι μΧ. με φορείς της νέας θρησκείας τους Αποστόλους. Πολύ νωρίς αποσχίστηκε από τον Ιουδαϊσμό. Τότε υπήρξαν πολλές διώξεις κατά των Χριστιανών.
-Οι Χριστιανοί διώκονταν και από τους Ρωμαίους . Ο
ι απόστολοι Πέτρος και  Παύλος (περίπου 5- 67 μΧ) μαρτύρησαν στη Ρώμη. Στον Απόστολο Παύλο οφείλεται εν πολλοίς η τεράστια απήχηση της νέας θρησκείας.
- Από το 2ο αι ( 150 μ Χ) οι Πατέρες της εκκλησίας άρχισαν να παράγουν θεολογικό έργο στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την πίστη τους. Το έργο τους είναι οι πατρολογίες. Οι διωγμοί συνεχίζονται και κατά τον 3ο αι - οι πιο φανατικοί διώκτες ήταν ο Δέκιος ( 249-251) και ο Διοκλητιανός (284-305)

                                                     Διοκλητιανός

-Το πρώτο κράτος που ασπάστηκε το Χριστιανισμό είναι η Αρμενία, τον 4ο αι. (301 μΧ)
-Στην Ευρώπη οι διώξεις έπαψαν το 313 από τον Κωνσταντίνο το μέγα (306-317
μΧ). Εκείνη την περίοδο συνέβησαν εμφύλιοι πόλεμοι (Κωνσταντίνος, εναντίον Μαξιμου και Λικινου) και μια σειρά από συνεχείς εισβολές άλλων φιλών . Αλεμάνοι, Βισιγότθοι, Σαρμάτες, Βάνδαλοι κα. Ο Κωνσταντίνος μεταφέρει την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας στο Βυζάντιο που προς τιμήν του ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη (313 μΧ) . Αυτή είναι η αρχή ιστορίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με το διάταγμα των Μεδιολάνων, νομιμοποιήθηκε ο Χριστιανισμός και εδραιώθηκε η ανεξιθρησκία μέσα στην αυτοκρατορία.
Αργότερα, μέσα στον 4ο αιώνα, ο Θεοδόσιος ο μέγας (347-395 μΧ) είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της ενιαίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (μετέπειτα ανατολικής και δυτικής). Καταπατώντας το διάταγμα των Μεδιολάνων επέβαλε τη Χριστιανική θρησκεία κι έγινε σκληρός διώκτης των ειδωλολατρών.

 

                            Κωνσταντίνος ο μέγας. Μουσεία Καπιτωλίου ( Ρώμη)

Κατά τον 5ο αιώνα Έρχεται η παρακμή και η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναδεικνύεται ο πολιτικός ρόλος του πάπα, καθώς ο πάπας Λέων Ι ο μέγας διαπραγματεύεται με τους Ούνους και τους Βάνδαλους, που είχαν φτάσει για να  καταλάβουν τη Ρώμη, ζητώντας να μην καταστραφεί η αρχαία πόλη και να μην δολοφονηθούν οι κάτοικοί της. Αρχίζει μια μακρά περίοδος ιεραποστολών και εξάπλωσης του καθολικισμού. Γερμανικά φύλα, Κέλτες Ούγγροι, φυλές της βαλτικής ασπάζονται το καθολικό δόγμα.
Τον 6ο αιώνα ιδρύεται το Τάγμα των Βενεδικτίνων μοναχών και θεσπίζονται οι κανόνες του δυτικού μοναχισμού. Ο πάπας Γρηγόριος ο μέγας τους έστειλε σε ιεραποστολές σε Αγγλία και Γερμανία, να διδάξουν τον κανόνα του τάγματος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έτσι διαδόθηκε το γρηγοριανό μέλος.
Τον 7ο αιώνα οι μουσουλμάνοι κατακτούν τη Συρία, βόρεια Αφρική και Ισπανία.
Κατά τον 8ο αιώνα
Ο παπισμός ενισχύεται ακόμη περισσότερο με σύμμαχο το βασίλειο των Φράγκων. ο Κάρολος ο Μέγας (Καρλομάγνος) θέτει τα θεμέλια της μετέπειτα Αγίας ΡωμαΪκής αυτοκρατορίας
Η ακμή της Φεουδαρχίας παρατηρείται μεταξύ 9ου και 15ου αιώνα.


                                 ο Καρλομάγνος με το γιο του, Πιπίνο.
                            αντίγραφο του 10ου αιώνα από παλαιότερο έργο.

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού