H μουσική μέσα στην ιστορία

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

γενικά

κλασσική περίοδος
 
 


18ος αιώνας:
1750- 1800

-Είναι η περίοδος του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού ( περίπου 1700 έως 1800) και της βιομηχανικής επανάστασης( 1760-1820 περίπου) . Έλαβαν χώρα σημαντικότατες κοινωνικές αλλαγές με αποκορύφωμα ,από τη μια την αμερικανική επανάσταση και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας (1776) και από την άλλη τη γαλλική επανάσταση (1789).
-Άρχισε να διαμορφώνεται αυτό που σήμερα ονομάζουμε "κοινή γνώμη". Με τη διάδοση των εφημερίδων τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα διαβάζουν , συζητούν για την πολιτική , ενδιαφέρονται για την τέχνη, ζητούν κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.
-Περίοδος των περιηγήσεων. Οι νέοι άνδρες των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων έφταναν στην Ιταλία και την Ελλάδα εμπνευσμένοι από τα ιδανικά του αρχαίου κόσμου, όπως έφτασαν σε εκείνους από την περίοδο της αναγέννησης και μετά.

Galant style
Με τον όρο αυτό προσδιορίζεται το μουσικό ρεύμα που κυριάρχησε στη Δυτική Ευρώπη κατά τα μέσα του 18ου αιώνα. Χρονικά συνυπήρξε και είχε συγγένεια με το καλλιτεχνικό ρεύμα "ροκοκό". Αισθητικά, απελευθέρωσε τη μουσική από την αυστηρή αντίστιξη και χρησιμοποίησε πιο ελεύθερες δομές, με έμφαση στην αντίθεση μεταξύ μελωδίας και συνοδείας. Το ρεύμα αυτό συμπίπτει με τα τέλη της μπαρόκ τεχνοτροπίας. Το στυλ γκαλάν βρίσκει την έκφρασή του κυρίως σε πολλά έργα του Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν, του Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ και του Γάλλου συνθέτη Ζαν Φιλίπ Ραμώ.

Rococo και νεοκλασικισμός
O όρος «rococo» αναφέρεται στο καλλιτεχνικό κίνημα και ύφος που αναπτύχθηκε το 18ο αιώνα και επηρέασε σχεδόν όλες τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, κλπ.
Η περίοδος αυτή αναφέρεται και ως «όψιμο μπαρόκ». Εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε πρώτα στη Γαλλία (κυρίως στο παλάτι των Βερσαλλιών επί βασιλείας του Λουδοβίκου του XV), στις αρχές του 18ου αιώνα, ως αντίδραση στη συμμετρία και το αυστηρό ύφος του μπαρόκ . Λίγο μετά διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη ( κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστρία). Κατά τη δεκαετία του 1760 εκτοπίστηκε από τη νέα κυρίαρχη τάση στην τέχνη, το νεοκλασικισμό. Μεγάλη ώθηση και επιρροή στο ρεύμα του νεοκλασικισμού
( ο οποίος εμφανίστηκε ως αντίδραση στο" επιφανειακό και ρηχό", κατά το Ρουσσώ, ροκοκό) έδωσαν τα πολύ σπουδαία ευρήματα των ανασκαφών στην Πομπηία οι οποίες είχαν αρχίσει από το 1748. Ήταν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην ιστορία της επιστήμης της αρχαιολογίας.

                                        τοιχογραφία από την Πομπηία

Κλασική περίοδος της μουσικής (18ος αιώνας)

-Η μουσική δεν ήταν πια προνόμιο των ιεραρχών και των αριστοκρατών. Η ορχηστρική μουσική διαδόθηκε ευρέως κι έγινε δημοφιλής ακόμη και στα πολύ χαμηλά στρώματα. Οι επαγγελματίες μουσικοί άρχισαν να δημιουργούν περιουσία και οι συνθέτες
ανεξαρτητοποιούνται ,για πρώτη φορά , από την εκκλησία και την αυλή. Δύο από τους πρώτους ανεξάρτητους συνθέτες ήταν ο Mozart και ,αργότερα, ο Beethoven.
-Έχουν εδραιωθεί η σονάτα και η όπερα και το πιάνο παίρνει τη θέση του τσέμπαλου. Σταθεροποιείται η σύνθεση της μοντέρνας ( για την εποχή) συμφωνικής ορχήστρας.
- Το 1742 ιδρύεται μια από τις πρώτες μοντέρνες (για την εποχή) συμφωνικές ορχήστρες από το Johann Stamitz στην αυλή του δούκα Karl Theodor στο Manheim. Η ορχήστρα αποτελείται από 50 βιρτουόζους μουσικούς και αποτελούσε το μεγαλύτερο σύνολο της Ευρώπης εκείνη την περίοδο.
- ο
ι J.S.Bach, W.A.Mozart και J. Haydn  είναι οι μεγάλοι εκπρόσωποι του διαφωτισμού , στο πεδίο της μουσικής. Η όπερα " Μαγικός αυλός" του Mozart είναι η "ιδανική αναπαράσταση του διαφωτισμού".

πηγές

1.Max Wade-Matthews ,Wendy Thompson: The encyclopedia of music, Hermes House publications
2. Howard Goodall's Great Dates...1791. Mozart. Documentary film                           Giovanni Battista Sammartini: Sinfonia in G Major

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού