H μουσική μέσα στην ιστορία

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Mozart

κλασσική περίοδος
 
 W.A. Mozart
(1756-1791)
μέρος α


Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του έδειξε μια εκπληκτική μουσική ικανότητα. Στα 5 του χρόνια ήταν ήδη επαρκής στο βιολί και τα πληκτροφόρα όργανα , συνέθετε και έπαιζε για τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Στα 17 προσελήφθη ως μουσικός από την αυλή της γενέτειράς του, Salzburg, όμως δεν έμεινε εκεί. Αναζητώντας μια καλύτερη θέση ταξίδεψε στη Βιέννη το 1781 (την ίδια χρονιά απολύθηκε από το Salzburg). Επέλεξε να μείνει στη Βιέννη αναζητώντας καλύτερη οικονομική κατάσταση και περισσότερη φήμη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων του χρόνων συνέθεσε τις πιο γνωστές συμφωνίες του , κονσέρτα, όπερες και μέρη από το ημιτελές ρέκβιεμ. Ο πρόωρος θάνατός του και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη έχουν μυθοποιηθεί. Ήταν παντρεμένος με την Constanze Mozart (το πατρικό της: Weber). Από τα 6 παιδιά που έκαναν μαζί έζησαν οι 2 γιοι του.
Συνέθεσε πάνω από 600 έργα: 41 συμφωνίες, 12 όπερες μεγάλης διάρκειας, πολλές απαιτητικές άριες κονσέρτου, θρησκευτική μουσική, το ημιτελές ρέκβιεμ, περίπου 40 τραγούδια με τη συνοδεία πιάνου (λιντερ), πολλούς χορούς , σερενάτες, ντιβερτιμέντι, εμβατήρια, κονσέρτα για πιάνο, κονσέρτα για βιολί και κόρνο, κουαρτέτα και κουιντέτα εγχόρδων.
Ο Μότσαρτ μιλούσε άνετα 5 γλώσσες, ενδιαφερόταν για τα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής του, συζητούσε για την πολιτική. Ήταν άνθρωπος του ευρωπαϊκού διαφωτισμού
, ένας από τους πιο σημαντικούς εκφραστές του.
Μέχρι τα μέσα του 20ου αι η μουσική του αντιμετωπιζόταν σαν υπερφίαλη . Η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει μετά τα μέσα του 20ου αι με την εκτέλεση και ηχογράφηση λιγότερο γνωστών έργων του.

ο Θεματικός κατάλογος του Mozart
Από το Φεβρουάριο του 1784 έως το Δεκέμβριο του 1791 ο Mozart έγραψε πολλά από τα πιο γνωστά έργα του. 5 ώριμες όπερες , αρκετές σονάτες για πιάνο και τις 3 τελευταίες συμφωνίες. Επίσης αρκετά μικρά ,γνωστά έργα, μουσική δωματίου και χορούς για τις δημοφιλείς γιορτές χορού στην αυλή της Βιέννης. Πολύ ταραγμένη περίοδος της ζωής του , με σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.
Ο Mozart οργάνωσε τα έργα αυτής της περιόδου σε ένα χειρόγραφο, με τη σειρά που είχαν ολοκληρωθεί. Η καταγραφή τους είναι λεπτομερής. Στις αριστερές σελίδες υπάρχουν: ημερομηνία, τίτλος και ( συχνά) ενορχήστρωση. Κάποιες φορές παραθέτει κι επιπλέον πληροφορίες ( όνομα τραγουδιστή, τόπος που συνέθεσε το έργο, ποιος το είχε αναθέσει σε αυτόν). Στις δεξιές σελίδες είναι σημειωμένα τα εισαγωγικά μέτρα κάθε έργου.
Σύμφωνα με το εξώφυλλο του χειρόγραφου, ο Mozart σχεδίαζε να συμπεριλάβει σε αυτό όλες τις συνθέσεις του. Κατά περίεργο τρόπο υπάρχουν και καταχωρήσεις έργων του που έχουν χαθεί.
Έκανε την τελευταία του καταχώρηση 3 εβδομάδες πριν το θάνατο του, το Δεκέμβρη του 1791. Το Requiem δεν έχει καταχωρηθεί καθώς έμεινε ανολοκλήρωτο.

                  Mozart - String Quartet No. 19 in C major, K. 465 'Dissonance' - I

Köchel catalogue
Πρόκειται για τον πλήρη χρονολογικό κατάλογο των έργων του Wolfgang Amadeus Mozart (1756–91) τον οποίο κατάρτισε ο Ludwig von Köchel (1800-1877: αυστριακός μουσικολόγος, συνθέτης, βοτανολόγος και εκδότης). Η συντομογραφία του είναι Κ ή KV. πχ το ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Köchel, έχει αριθμό 626 και σημειώνεται: Κ626 ή KV 626.
O κατάλογος Köchel καταρτίστηκε το 1862 . Δεν ήταν η μόνη προσπάθεια οργάνωσης του έργου του συνθέτη, μετά το θάνατό του, ήταν όμως η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια.
Ο Köchel προσπάθησε να οργανώσει τα έργα σύμφωνα με τη χρονική σειρά γραφής τους, όμως για τα έργα που γράφτηκαν πριν από το 1784 μπορούσε μόνο να κάνει εκτιμήσεις. Επειδή και μετά τη συγκρότηση του καταλόγου συνέχισαν να ανακαλύπτονται έργα του Μότσαρτ , ή να αναθεωρείται ο χρόνος σύνθεσης μερικών, ή να αποδίδονται έργα σε αυτόν, υπήρξαν αναθεωρήσεις της εργασίας του Köchel. μερικοί από αυτούς τους αναθεωρημένους καταλόγους έχουν ενσωματώσει πολλές διορθώσεις , πχ ο κατάλογος του Alfred Einstein (1937).

 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού